Ditengah kita di landa wabak Covid-19, pihak CTOS membuat promosi untuk 100,000 orang pertama boleh mendapat laporan kredit mereka secara PERCUMA. Di dalam laporan itu, terdapat laporan kredit anda dengan pihak bank, jumlah markah latar belakang anda sebagai peminjam dengan bank serta telko.

Semua telah tercatat di dalam laporan tersebut bagi memudahkan anda faham tentang laporan kredit anda sebagai peminjam. Disini, anda dapat merangka kewangan anda dengan lebih baik serta dapat melakukan langkah strategik berkenaan kewangan anda sebagai peminjam.

Bagi anda yang tidak tahu apa itu CTOS?

CTOS adalah sistem maklumat utama yang digunakan secara meluas oleh majoriti sistem kewangan negara, syarikat perdagangan dan perniagaan, firma undang-undang dan institusi lain. Tidak seperti CCRIS yang berada di bawah Bank Negara Malaysia (BNM), CTOS dimiliki dan diuruskan oleh syarikat Malaysia, telah berada dalam perniagaan selama 20 tahun, mengumpul maklumat mengenai individu dan syarikat-syarikat daripada pelbagai sumber yang terdapat dalam domain awam.

Maklumat ini diformatkan ke dalam pangkalan data elektronik yang menyediakan proses untuk memeriksa dengan mudah, cepat dan berkesan untuk permohonan pinjaman, kredit perdagangan dan perniagaan dan untuk membuat keputusan oleh pemberi kredit dan pemberi pinjaman.

Sumber-sumber maklumat CTOS antara lain termasuklah:

 • Notis undang-undang dalam akhbar
 • Carian di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 • Warta dan penerbitan kerajaan.
 • Carian di Jabatan Insolvensi Malaysia
 • Jabatan Pendaftaran Negara
 • Carian di pendaftar pertubuhan.
 • Maklumat hubungan yang disediakan oleh pemiutang / litigators / penyokong perdagangan
 • Maklumat sukarela yang diberikan oleh subjek itu sendiri.

Cara untuk dapatkan laporan kredit CTOS ini secara percuma?

 1. Anda perlu melayari website http://www.ctos.com.my
 2. Mendaftar akaun baru bagi belum mendaftar
 3. Masukkan maklumat peribadi
 4. Verify melalui emel
 5. Pilih untuk dapatkan laporan penuh CTOS
 6. Masukkan kod promo FREEMCO20 ketika buat bayaran. Automatik jumlah bayaran akan jadi kosong.
 7. Klik submit
 8. Laporan CTOS anda akan dihantar ke emel yang didaftarkan.
Terma dan Syarat

 1. Sah dari 1 – 14 April 2020 dan terhad kepada 100,000 pelanggan.
 2. Setiap individu berhak menerima SATU (1) laporan Skor MyCTOS percuma sahaja.
 3. Untuk menebus laporan kredit Skor MyCTOS peribadi anda, anda perlu mendaftar untuk akaun CTOSID.
 4. Pelanggan CTOS sedia ada yang telah menebus laporan Skor MyCTOS percuma sebelum (sama ada secara langsung melalui CTOS atau melalui rakan kongsi kami) TIDAK layak untuk skor percuma ini.
 5. Penebusan laporan skor percuma menggunakan kod promo FREEMCO20 hanya boleh didapati dalam talian melalui laman web kami. Tidak tersedia pada APP mudah alih.

Laporan CTOS ini amat membantu anda untuk membuat pembiayaan peribadi dengan pihak bank. Pihak kami dapat menganalisa laporan anda jika layak untuk memohon. Ingin cuba dapatkan pembiayaan peribadi bank? Pegawai perunding kami akan memberi bantuan kepada anda. Anda boleh KLIK SINI

Selamat mencuba!

0Shares
0