Sepanjang tempoh PKP ini, sering kita dengar beberapa kes penghantar makan persendirian tidak dapat melakukan penghantaran mereka antara sebab tidak mempunyai surat perlepasan atau surat rasmi atau dokumen yang tidak cukup menyebabkan mereka terkandas ketika sekatan jalan raya dijalankan oleh pihak berkuasa.

Malah PKP Fasa Ke-3 ini lebih ketat daripada sebelum ini, sedikit petikan ucapan dari Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob:-

“Kerajaan memutuskan mulai hari ini, sesiapa yang masih ingkar akan terus ditahan untuk dikenakan tindakan mahkamah dan tidak lagi dikompaun seperti fasa pertama dan kedua PKP.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menegaskan berdasarkan Seksyen 24 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), mahkamah boleh mengenakan hukuman penjara maksimum dua tahun dan kesalahan seterusnya penjara lima tahun”


Ini menyebabkan beberapa perniagaan makanan secara COD tidak dapat dijalankan dengan baik dan menyukarkan mereka untuk berniaga secara atas talian. Disini, pihak kami di I-Corp Consultancy telah meminta nasihat dan cadangan daripada beberapa pegawai pihak berkuasa berkenaan ini.

Pelbagai nasihat dan cadangan telah diterima, pihak kami telah menyediakan contoh surat rasmi untuk pemilik perniagaan serta penghantar makanan untuk jadikan rujukan kepada pihak berkuasa ketika sekatan jalan raya secara PERCUMA.

Pihak kami juga menyarankan beberapa perkara penting iaitu:-

  1. Penghantar dibenarkan 1 orang 1 kenderaan SAHAJA
  2. Memakai Mask
  3. Memakai Sarung Tangan / Glove
  4. Sentiasa memakai handsanitizer

Pihak kami berharap sedikit pertolongan pihak kami dapat membantu para peniaga makanan atas talian dapat terus berniaga seperti biasa dan mohon pihak tuan/puan dapat memberi satu LIKE di page kami. Semoga anda semua dimurahkan rezeki. Dibawah ini pautan untuk di muat turun. Anda boleh edit seperti biasa mengikut perniagaan dijalankan oleh anda.

DOWNLOAD/MUAT TURUN

PAGE KAMI

0Shares
0