Rencontre Catholique Celibataire Gratuit

Mais avoir de savoir site de rencontre gratuit (https://www.paparencontres.fr/quel-site-de-rencontre-gratuit/) plus de. Les navires de croisière c’est chouette, mais si vous voulez vraiment voir de près les fjords norvégiens ou explorer les moindres recoins de la côte sauvage, rencontre coquine le kayak et le canoë vous garantissent une expérience plus intense. Le site Parlons français, c’est facile ! Cette Site de rencontre musulman dans le respect et le sérieux qu’impose notre belle religion, trouvez l’amour, mariez-vous inshAllah.

Cette plate-forme de rencontres fonctionne principalement en affichant votre photo de profil et en la faisant consulter par d’autres personnes. Une marche des femmes suivie cinq ans plus tard par l’élection au suffrage universel de la première femme présidente de la République au monde, Vigdis Finnbogadottir. Je m’appelle Lucile, j’ai 35 ans et je suis une femme mariée qui vit à Limoges.

Sexe : femme soumise Age : 55 ans Localisation : Nice Recherche : homme dominateur Pour : Réel et virtuel Bonjour, tout d’abord, je m’appelle Martine, ancienne femme d’affaires, j’ai 55 ans et je suis divorcée depuis 2 ans. Ceux-ci se « trouvent » à partir de l’outil de recherche qui comprend des critères comme l’âge, le but recherché, la région, etc.

  1. Les applications de rencontre par affinité religieuse( 8/20 )
  2. Poster uniquement des photos de groupe : on ne sait pas qui vous êtes sinon
  3. Lieu rencontre issoire
  4. Rencontre gratuite boulogne sur mer

Amitié, il est destiné à tous les âges, grâce au moteur de recherche de Rencontre Ados. Service de rencontres au Maroc gratuit : des filles, des femmes marocaines, des hommes marocains en recherche du grand amour et de l’ame soeur pour le mariage. Rencontre gratuite maroc Le site de rencontre simple, sérieux ♥ ♥ ♥ gratuit pour les hommes et les femmes.

Mulai 1 Mei Ini, Faedah Akan Dikenakan Semasa 6 Bulan Moratorium

Mulai 1 Mei Ini, Faedah Akan Dikenakan Semasa 6 Bulan Moratorium

Kenyataan terbaru Bank Negara dan Persatuan Bank Malaysia mengatakan yang hire purchase & fixed rate loan akan dikenakan interest sepanjang tempoh moratorium jika kita pilih untuk ambil moratorium tersebut. Bermaksud yang terlibat adalah loan kereta dan juga personal loan. Hutang rumah tak ada apa-apa perubahan.

Beza yang dulu dengan sekarang?

Dalam kenyataan sebelum ini, moratorium untuk loan kereta dan personal loan tak akan ada apa-apa bayaran tambahan. Cuma panjangkan tempoh bayaran loan selama 6 bulan. Umpama dapat loan holiday selama 6 bulan. Sekarang interest akan dikenakan untuk tempoh 6 bulan cuti bayar tu. Jadi berapa jumlah extra yang kita kena bayar kalau ambil Moratorium?

Boleh guna formula ni untuk kira lebihan interest yang perlu dibayar, Extra Interest = (Jumlah bayaran bulanan x 6 bulan) x interest rate x (baki tempoh pinjaman dalam tahun + 0.5)

Contoh untuk loan kereta,

Bayaran bulanan = RM1,000
Interest rate = 3%
Baki tempoh pinjaman = 5 tahun

Extra interest = RM1,000 x 6 bulan x 3% x (5 + 0.5) = RM990

Lebihan interest sebanyak RM990 ini perlu dibayar samada:

  1. Terus bayar lump sum instalment tertangguh 6 bulan itu sebaik sahaja habis tempoh moratorium 6 bulan (October 2020). Tak perlu bayar lebih instalment seterusnya dan tempoh pinjaman masih sama.
  2. Bayar jumlah instalment seperti biasa bermula October 2020, tapi tempoh bayaran akan dipanjangkan untuk tampung lebihan interest.
  3. Bayar dengan jumlah instalment yang lebih tinggi setiap bulan bermula October 2020, tetapi tempoh pinjaman akan kekal sama.

Boleh rujuk dengan bank masing-masing untuk kaedah bayaran yang lebih tepat.

Sebelum ini memang “no brainer” punya pilihan untuk kita ambil moratorium untuk loan kereta & personal loan sebab tak ada kena bayar extra.

Tapi memandangkan sekarang dah kena charge, adakah masih sesuai untuk kita ambil?

Kalau tanya saya personally, saya memang akan tetap ambil juga moratorium ni.

Pun masih atas sebab yang sama seperti apa yang saya kongsikan sebelum ni.

  1. Kita perlukan tunai sebanyak mungkin sepanjang tempoh krisis ini.
  2. Ada syarikat besar yang tersenarai dalam Bursa pun sudah mula potong gaji pekerja sebanyak 4%. Keadaan ekonomi masih belum pulih sepenuhnya.
  3. Lebihan tunai itu boleh kita guna untuk hapuskan hutang jahat seperti kad kredit.
  4. Jumlah interest lebihan yang dikenakan masih lagi munasabah. Kita hanya perlu bayar RM990 untuk dapat lebihan tunai RM6,000 selepas 6 bulan (guna contoh di atas)
  5. RM6,000 itu saya boleh gandakan sebanyak paling kurang 10% sebulan di pasaran saham. Lepas 7 bulan dah boleh berkembang 100% menjadi RM12,000.

Terpulang kepada pilihan masing-masing untuk ambil atau tidak. Ada orang malas nak pening-pening, dia bayar sahaja macam biasa. Yang ada skill untuk melabur, memang dia akan ambil lebihan tunai tersebut. Semoga pencerahan di atas mampu membantu anda membuat keputusan.

Sumber – iCorp Consultancy

Penangguhan 1 Bulan lagi – COVID19

Penangguhan 1 Bulan lagi – COVID19

Akibat penularan wabak Covid-19 serta lanjutan tempoh PKP di Malaysia. AEON Credit kali ini telah memberi kepada pelanggan mereka 1 bulan lagi penangguhan pembayaran pinjaman. Ini kerana ramai orang masih tidak dapat bekerja serta menjalankan perniagaan mereka akibat penularan wabak ini.

Insititut kewangan lain juga telah memberi penangguhan sehingga September 2020 bagi meringankan beban orang ramai yang tidak dapat bekerja dan ada juga yang telah diberhenti kerja akibat perniagaan majikan mereka terjejas ketika ini.

Dibawah ini kenyataan rasmi dari pihak AEON Credit Malaysia.

Surat Pelepasan Untuk Peniaga COD – PERCUMA

Surat Pelepasan Untuk Peniaga COD – PERCUMA

Sepanjang tempoh PKP ini, sering kita dengar beberapa kes penghantar makan persendirian tidak dapat melakukan penghantaran mereka antara sebab tidak mempunyai surat perlepasan atau surat rasmi atau dokumen yang tidak cukup menyebabkan mereka terkandas ketika sekatan jalan raya dijalankan oleh pihak berkuasa.

Malah PKP Fasa Ke-3 ini lebih ketat daripada sebelum ini, sedikit petikan ucapan dari Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob:-

“Kerajaan memutuskan mulai hari ini, sesiapa yang masih ingkar akan terus ditahan untuk dikenakan tindakan mahkamah dan tidak lagi dikompaun seperti fasa pertama dan kedua PKP.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menegaskan berdasarkan Seksyen 24 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), mahkamah boleh mengenakan hukuman penjara maksimum dua tahun dan kesalahan seterusnya penjara lima tahun”


Ini menyebabkan beberapa perniagaan makanan secara COD tidak dapat dijalankan dengan baik dan menyukarkan mereka untuk berniaga secara atas talian. Disini, pihak kami di I-Corp Consultancy telah meminta nasihat dan cadangan daripada beberapa pegawai pihak berkuasa berkenaan ini.

Pelbagai nasihat dan cadangan telah diterima, pihak kami telah menyediakan contoh surat rasmi untuk pemilik perniagaan serta penghantar makanan untuk jadikan rujukan kepada pihak berkuasa ketika sekatan jalan raya secara PERCUMA.

Pihak kami juga menyarankan beberapa perkara penting iaitu:-

  1. Penghantar dibenarkan 1 orang 1 kenderaan SAHAJA
  2. Memakai Mask
  3. Memakai Sarung Tangan / Glove
  4. Sentiasa memakai handsanitizer

Pihak kami berharap sedikit pertolongan pihak kami dapat membantu para peniaga makanan atas talian dapat terus berniaga seperti biasa dan mohon pihak tuan/puan dapat memberi satu LIKE di page kami. Semoga anda semua dimurahkan rezeki. Dibawah ini pautan untuk di muat turun. Anda boleh edit seperti biasa mengikut perniagaan dijalankan oleh anda.

DOWNLOAD/MUAT TURUN

PAGE KAMI

Ekonomi Malaysia ada kelebihan

Ekonomi Malaysia ada kelebihan

KUALA LUMPUR: Malaysia mempunyai kelebihan berbanding negara lain dalam mendepani impak negatif penularan COVID-19 yang mencetuskan kejutan ekonomi global, demikian kata Bank Dunia.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Dunia bagi Malaysia, Dr Richard Record mengakui sememangnya negara ini akan terjejas dengan impak penularan virus itu, namun Malaysia mempunyai beberapa faktor yang menjadikannya lebih utuh berbanding kebanyakan negara lain dalam mengekang impak berkenaan.

Beliau berkata, Malaysia mempunyai struktur ekonomi yang pelbagai, rekod pengurusan ekonomi makro yang mantap, pasaran modal domestik yang mendalam, institusi kewangan yang utuh dan pengalaman lalu dalam menangani krisis.

“Walaupun cabaran semasa ini tidak pernah berlaku sebelumnya, dengan sebab ini (kelebihan yang ada) Malaysia berada dalam kedudukan yang baik untuk berdepan cabaran,” katanya kepada BH bagi mengulas mengenai kedudukan Malaysia dalam berdepan impak penularan COVID-19, semalam.

Mengulas lanjut Record berkata, impak COVID-19 terhadap ekonomi sebahagian besarnya akan bergantung kepada kaedah Malaysia diuruskan dalam menangani wabak pandemik itu, dan pada masa sama melindungi isi rumah yang mudah terjejas, syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan struktur meluas ekonomi daripada impak kejutan dicetuskan virus itu dan langkah yang dilaksanakan untuk mengekang pandemik.

Beliau berkata, seperti kebanyakan negara, Malaysia juga berdepan prospek penguncupan ekonomi, dan sebagai tindakan balas, kerajaan membuat pelarasan tepat pada masanya terhadap dasar fiskal dan monetari.

“Berbanding dengan ekonomi lain, pakej rangsangan RM260 bilion adalah besar (kira-kira 17 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK), tetapi lebih banyak bergantung kepada langkah bukan fiskal terutama penangguhan pembayaran balik pinjaman dan pengeluaran daripada caruman dana persaraan.

“Rangsangan komponen fiskal agak sederhana, mencerminkan paras ruang fiskal yang ada di negara ini serta kesan harga minyak yang lebih rendah ke atas hasil kerajaan.

“Suntikan langsung fiskal adalah RM35 bilion (kira-kira 2.3 peratus daripada KDNK) dan keutamaan lebih ke arah pemindahan langsung (bantuan) kepada rakyat,” katanya.

Mengulas sama ada Malaysia mempunyai ruang fiskal jika krisis COVID-19 bertambah buruk, Record berkata, pihaknya melihat tiga kemungkinan untuk negara ini mewujudkan lebih banyak ruang fiskal.

Beliau berkata, yang pertama, terdapat pilihan untuk membuat penyesuaian yang lebih mendalam terhadap item perbelanjaan operasi semasa bagi menyediakan sumber tambahan untuk tindak balas krisis bidang yang diutamakan.

Walau bagaimanapun, jelasnya, penjimatan mungkin tidak mencukupi untuk membiayai langkah rangsangan yang besar.

“Kedua ialah pendapatan tambahan bukan cukai boleh ditingkatkan untuk membiayai perbelanjaan rangsangan tambahan seperti dividen tambahan daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) atau penjualan aset fizikal.

“Ketiga ialah campur tangan Parlimen dapat menghapuskan sementara sekatan kepada paras dan penggunaan tadbir urus pengurusan hutang awam.

“Dalam semua ini, kerajaan harus berhati-hati menyeimbangkan peruntukan sumber tambahan untuk keperluan perbelanjaan keutamaan dengan menjaga kredibiliti jangka sederhana institusi negara dalam pengurusan fiskal,” katanya.

Sumber: Bharian

Aplikasi Sedut Wang – SCAM

Aplikasi Sedut Wang – SCAM

WANG lesap dalam beberapa minit. Itu situasi yang berlaku selepas mangsa melakukan muat turun aplikasi direka sindiket penipuan dalam talian.

Modus operandi terbaharu sindiket penipuan itu dikesan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) selepas menerima laporan di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Sarawak pada 7 hingga 11 April lalu.

Pengarah JSJK Bukit Aman Datuk Seri Mohd Zakaria Ahmad berkata, pihaknya menerima enam laporan polis daripada mangsa berusia antara 24 hingga 59 tahun membabitkan kerugian RM295,000 bagi tempoh berkenaan.

Katanya, modus operandi sindiket itu membuat panggilan kepada mangsa dipilih secara rawak sebelum menghantar satu pautan melalui WhatsApp dan diarahkan melakukan muat turun aplikasi didakwa daripada Bank Negara Malaysia (BNM) iaitu bnmsafe (8002).

“Mangsa kemudian diarahkan mengisi maklumat dalam borang dengan logo BNM berkenaan seperti nombor kad pengenalan, nombor kad ATM, kata laluan dan lain-lain.

“Selepas mendapat maklumat berkenaan, sindiket akan mengakses akaun bank mangsa dan meminta nombor kod pengesahan transaksi (TAC) membuat pemindahan wang ke dalam akaun pihak ketiga.

“Sebaik sahaja proses itu selesai, mangsa diarahkan membatalkan dokumen diisi berkenaan sebelum menyedari wang dalam akaun mereka lesap,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat JSJK Bukit Aman, di sini, hari ini.

Mohd Zakaria berkata, pihaknya sedang mengesan individu yang terbabit dengan sindiket berkenaan.

“Hasil siasatan dilakukan mendapati pautan dan aplikasi berkenaan sudah tiada dalam pencarian internet. Kami percaya ia dihentikan sementara sebelum diaktifkan semula nanti apabila orang ramai leka.

“Justeru, saya menasihatkan orang ramai supaya tidak mempercayai mana-mana panggilan yang menyamar sebagai penguat kuasa atau kakitangan daripada institusi kewangan.

“Elakkan daripada memuat turun apa-apa aplikasi yang meminta maklumat peribadi dan perbankan selain jangan menyebarkan maklumat tidak pasti,” katanya.

Katanya, orang ramai yang mempunyai sebarang keraguan boleh menghubungi info JSJK (melalui WhatsApp sahaja) di talian 0132111222,” katanya.

Sumber – HMetro

0Shares
0